Site Loader

Een van de beste eigenschappen van elektrische steps is dat ze weinig onderhoud vergen. Er zijn echter een paar dingen die zullen helpen om je step soepel te laten lopen. Maar de beste e step bij nr1elektrische step heeft natuurlijk het minst onderhoud nodig. Dus de soort step kan ook heel bepalend zijn voor het onderhoud. 

Ons elektrische step onderhoud artikel hieronder richt zich hierop en is opgesplitst in de twee belangrijkste elementen waaruit een elektrische step bestaat – de accu en dan al het andere! Denk bijvoorbeeld aan een elektrische step met kenteken, want is dit verplicht?

Onderhoud van de acccu

De accu van je elektrische step is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel. Al onze steps zijn uitgerust met lithium-ion accu’s die hoge prestaties leveren, licht van gewicht zijn en fysiek veel kleiner zijn dan vergelijkbare lood-zuur accu’s uit het verleden. Vooruitgang in batterijtechnologie betekent dat moderne mobiele batterijen in staat zijn om een betere efficiëntie en een langduriger vermogen te leveren dan ooit tevoren.

Alle batterijen hebben echter een levenscyclus en wanneer u merkt dat ze minder lang kunnen worden opgeladen, betekent dit dat de levensduur van uw batterij bijna ten einde is. Wij hebben echter het volgende advies om de levensduur van uw elektrische step accu te maximaliseren:

Maak de lading van de accu niet volledig leeg; houd hem bij tot ongeveer 90% en voorkom overladen door KERS (het Kinetic Energy Recovery System van de step), dat je voorwaartse momentum omzet in acculading tijdens het remmen. Voor de langste levensduur, blijkt uit onderzoek dat het het beste is om je step op te slaan rond de 90% lading.

Levensduur

De meeste Li-accu’s hebben een levensduur van 500-1000 laadcycli. Een laadcyclus houdt in dat je de accu van 100%-0%-100% vol laat lopen. Door hem vol te houden vermindert het aantal volledige cycli.

De dagelijkse bedrijfstemperatuur van de step heeft een effect op de levensduur.  Extreme omstandigheden buiten de specificaties van de fabrikant kunnen de gezondheid van de batterij nadelig beïnvloeden.

Wij raden u aan alleen de lader te gebruiken die bij de step is geleverd of een officiële vervanger. De accu’s van elektrische steps kunnen verschillen in grootte en type, daarom kan het gebruik van laders of elektrische starters van andere scooters, oudere laders of andere typen laders leiden tot overladen, onderladen of onjuist laden. Dit kan dan leiden tot blijvende schade aan uw e-step of nog erger het kan betekenen dat uw step helemaal niet meer wil starten.

Houd alle onderdelen in de gaten

Naast de accu bestaat de rest van de elektrische step uit bewegende delen die na verloop van tijd aan slijtage onderhevig zijn. Deze bewegende delen zijn zaken zoals wielen en banden, remblokken en remgrepen en de vouwgewrichten.

Vouwgewrichten zijn geen starre verbindingen en kunnen na verloop van tijd losraken. Deze kunnen worden bijgesteld met eenvoudig huishoudelijk gereedschap of met gereedschap dat bij de step is geleverd. De handleiding die in de doos is meegeleverd, bevat step specifieke aanwijzingen over hoe je dit moet doen.

Extra upgrade-onderdelen zoals 3D-geprinte onderdelen, dikke batterijklep en harde banden zijn beschikbaar voor sommige steps en deze zullen de levensduur van je scooter verlengen.

Remmen

Elektrische steps hebben verschillende methoden van remmen, dus het beste advies is om de handleiding van uw eigenaar te raadplegen voor specifieke instructies over het onderhoud van het remsysteem. Ssteps met een schijfrem zal zien slijtage net als op elke andere rem waren na verloop van tijd pads zal verslijten en moeten worden vervangen. Deze schijfremmen kan ook nodig zijn om te worden aangepast na verloop van tijd als ze slijtage aan het verwachte niveau van remmen te handhaven.

Banden

Uw elektrische step heeft ofwel een opblaasbare binnenband ofwel een massieve composietband. Banden slijten op dezelfde manier als een auto- of fietsband en moeten worden vervangen wanneer het profiel versleten is. Ze moeten op de juiste spanning worden gehouden om overmatige slijtage van de binnenband te voorkomen. Harde banden gaan over het algemeen langer mee. Tenslotte zal de achterband bij steps met hielrem veel sneller slijten dan de voorband.

Nog wat laatste tips

Als je weet hoe je je elektrische step moet onderhouden, zorg je niet alleen voor de beste prestaties en een veilige werking, maar zorg je er ook voor dat je step vele jaren mee kan.

Sommige van de bovenstaande overwegingen moeten vaker worden bekeken dan andere en aan het eind van de dag, kun je niet te vaak controleren!

Hoewel dit een goed overzicht is van het onderhoud van elektrische steps, is dit artikel bedoeld als aanvulling op uw gebruikershandleiding. Wij raden u altijd aan deze te raadplegen voordat u onderhoud gaat plegen, omdat hierin belangrijke modelspecifieke informatie staat.

editor

Leave a Reply

Your email address will not be published.